FASORNAS FÄRD

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Kjell E Genberg
MB Förlag 1996

Detta är en historisk äventyrsroman och för bokens huvudperson Dagvind Martinsson börjar äventyret när han ganska ung möter Sveriges konung Gustav II Adolf som tror att han kan få användning för denne mångkunnige yngling. Handlingen utspelar sig alltså på 1600-talet och som nästan alltid i Kjell E. Genbergs böcker är tempot högt. Från första stund får Dagvind vara med om de mest otroliga äventyr, bl.a. dras han in i en spionhistoria, kastas i fängelse och lyckas fly. Men det rikliga äventyret börjar egentligen när huvudpersonen får följa med på regalskeppet Wasas jungfrufärd.

Den seglatsen blev ju, som vi alla vet, inte så lång och här har författaren en egen teori om varför Wasa sjönk. Bokens titel gör sedan skäl för sitt namn, för fasornas färd är vad Dagvind får uppleva ute i världen, bl.a. på en holländsk ostindiefarare. Det höga tempot för historien raskt framåt. Man förstår att Kjell Genberg är historiskt kunnig och intresserad. Vi får lära känna flera historiska figurer, verkliga och påhittade, som ger en färgstark och fantasifull inramning åt denna mustiga historia. Det här är en bok som säkert kan tilltala även dem som inte är historiskt intresserade. Jag vill i varje fall varmt rekommendera den.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22