FARTBLINDA

Feb 8th, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Recension

Omslag till FartblindaAv Carolina Neurath
Piratförlaget, 2016
ISBN 978-91-642-0475-2, inbunden, 374 sidor

Carolina Neurath är en av Svenska Dagbladets framgångsrika ekonomijournalister. Hon var med och avslöjade affärerna inom HQ bank, och det har hon skrivit en uppmärksammad faktabok om. I ett roligt Sommar-program berättade hon om hur det arbetet gick till.

Hon har fått Stora journalistpriset och Grävande journalisters pris Guldspaden för sina reportage och böcker, och nu har hon gett sig in i fiktionen. Fartblinda är i thrillerns form en skildring av hur en liten men anrik bank går under efter att ha misslyckats när man satsat bankens egna pengar på misslyckade spekulationer.

Huvudperson är dels ekonomijournalisten Beatrice Farkas, dels bankens ägare Otto Rehnsköld (bankens ägare i tredje generationen) och dess vd Peder af Rooth (taget namn för att likna adligt).

Det finns egentligen ingen gåta för läsaren att grubbla över. Spänningen kommer av att vi får följa hur Beatrice försöker avslöja bankens manipulationer men motarbetas av tidningens chefer men till sist lyckas, och att vi samtidigt får veta hur bankens ledning arbetar för att de högst upp ska komma undan så helskinnade som möjligt.

Och där drar man sig efter hand allt mindre från rent våldskriminella metoder.

Även om skildringen av hur man resonerar och agerar inom den högre skrupelfria finansvärlden känns verklighetsbaserad så tror jag ändå inte att användandet av torpeder är särskilt vanligt bland Sveriges banker.

Eller?

Hon har skrivit med fart och fläkt, det går undan även om action i finansvärlden och ekonomijournalistiken inte är på samma sätt som i agentromaner.

Som ett komplement till reportage om finansfiffel ger den nöjsam bonusunderhållning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Carolina Neurath

Carolina Neurath. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22