FARSARV

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Bo Lundgren
Ord & Visor 2006

Farsarv är en ruskig historia om narkotikabrottslighet på högsta internationella nivå, polisarbete och terrorism på mellanstatlig nivå samt mänsklig elakhet på tarvligaste nivå i trakterna kring Piteå.

Historien är så komplex att den knappast låter sig sammanfattas på några rader.

En viktig beståndsdel är en grovt kriminell far, som sviker sina barn och försöker bränna sin hustru inne när hon talat med polisen. Lägg därtill en superdrog med oanade beroendeframkallande effekter, en schweizisk cancerklinik, några småstadskriminella, ett förvirrande stort antal hemliga agenter och andra med anknytning till konflikter i Mellanöstern samt en bedrövlig svåger. Plus ett oräkneligt antal döda.

Genremässigt är blandningen lika brokig. Actioninslag varvas med inkännande socialrealism och pussellösning i äventyrsmiljö à la Enid Blyton. Allt i ett övre Norrland, som utmärks av glesa byar och god tillgång till vapen.

Bo Lundgren lyckas på något sätt väva samman trådarna. Han behärskar också de flesta av genrerna rätt väl och skriver med driv i språket.

Ändå blir anrättningen svårsmält. Det kopiösa dödandet går på tomgång efter ett tag. Och machostilen blir alltmer monoton under huvudpersonens envig mot praktiskt taget hela världen.

PÄR ALEXANDERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22