FARLIGT FISKE

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Patricia Cornwell
Ice of Dogs 2001
Översatt av Cecilia Franklin
Norstedts 2004

Farligt fiske är en helt underbar rörig historia, ingenting för en läsare som vill ha ordning och reda, och absolut ingen pusseldeckare. Den handlar om vägpirater och deras vackra ledare, Unique, som alltid inleder sina hemska dåd till offren med orden ”Du ska få göra en unik erfarenhet”. Och nog är den unik.

I Patricia Cornwells roman får polismannen som ska utreda brotten sina räkningar betalda, helikopterlektioner samt rikt tilltagen resebudget medan han själv gör research. Generöst, och något att ta efter för vår egen poliskår. Författaren berättar i humoristisk ton varför guvernören i Virginia blev född kortväxt, alldaglig och med dålig syn. Modern hade glömt att ge katten mat och detta påpekade hon just när sonen skulle bli till. Att sedan denne guvernör gifter sig med en kvinna som har mani på att samla grytunderlägg visar på Cornwells rika fantasi. Man får också veta en del om en hund som kan läsa och en minihäst som används som ledarhäst av den halvblinde guvernören! Varför häst? Naturligtvis för att det redan finns en hund i familjen som kan ta illa upp om de skaffar en ledarhund.

Till en början blev jag konfunderad om hur det egentligen skulle fortsätta. Men efter första kapitlet var jag såld. Jag sträckläste boken trots dess 419 sidor. Patricia Cornwells rättsläkare, Kay Scarpetta kommer inte in i handlingen förrän i kapitel tjugo. Men det gör ingenting, det finns så många andra personligheter i boken.

Jag önskar alla att unna sig en rolig stund med Farligt fiske där man får lära sig en hel del om förbjudet krabbfiske, pirater och hur en tandläkare lurar både försäkringsbolag och patienter.

EWA WIKLANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22