FARLIG FLYKTVÄG

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Farlig flyktvägAv Arnaldur Inđridason
Petsamo, 2016
Översatt av Ingela Jansson
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1-307376-7, 360 sidor

Det är våren 1943, andra världskriget härjar och i synnerhet i Rejkavik på Island är läget spänt. Ön i Atlanten är besatt av amerikansk trupp. I dessa oroliga tider hittar man ett lik som havet spolat upp på stranden Nautholsvik nära stadens centrala delar. De relativt oerfarna polismännen Flovent och Thorson, som fortfarande tecknas ganska vagt, får i uppdrag att utreda den troligen mördade mannen har något samband med den unge man som blivit rejält uppspöad av USA-soldater på en bar och en försvunnen kvinna som är känd för att umgås med amerikaner i uniform.

I denna, den andra boken efter Det tyska huset om Flovent och Thorson, har han flyttat romanerna till krigets 1940-tal och kriminalaren Erlendur Svensson finns inte med längre. Han är saknad. Trots alla svåra brott i krigets skugga är det svårt att känna riktigt spänning trots att han anstränger sig för att ge tidsmässig atmosfär.

Det finns flera berättelser i berättelsen om det allt mer heta kriget i det kalla norr men även från vår granne i söder, Danmark.

Arnaldur Inđridason är sedan länge Islands populäraste författare av spänningslitteratur. Han är utgiven i mer än 30 länder och har fått många priser och nominerats till ännu fler. De främsta utmärkelserna är den nordiska Glasnyckeln, den brittiska Golden Dagger jämte två franska priser: Grand prix des Lectrices de Elle och Grand Prix de Littérature Policière.

LEIF PETER JONSSON

Arnaldur Indriðason

Arnaldur Indriðason. Foto Johann Pall Valdimarsson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22