FARAO – MANNEN, HÄRSKAREN, GUDEN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Joann Fletcher
Egypt’s Sun King 2000
Översatt av Joachim Retzlaff
Forum 2000

I denna bok om Amenhotep III och hans era lovas läsaren ”en intim skildring av Egyptens störste farao”. Så särskilt intimt blir det aldrig, men nog så intressant för den som gillar historia. Om man klarar av att navigera bland alla kungliga titlar, namn på tjänstemän och gudar, vill säga. De många färgbilderna och det skenbart pedagogiska upplägget ger intrycket att detta är en bok man kan ge till ett nyfiket barn. Men för att hänga med bör man åtminstone var tonåring med vana av att gå på museum.

Boken är aptitligt formgiven. Med tanke på att texten kräver en hel del koncentration borde man dock ha undvikit de mörka och oroliga bakgrunder som gör att ögat inte riktigt orkar följa raderna. Joachim Retzlaffs översättning känns inte alltid perfekt, och det ibland oklara sättet att skriva gör inte saken bättre. ”Amen hotep Hapusson”, är han son till Amenhotep Hapus eller heter han Amenhotep och är son till Hapus? Kanske borde han ha lått heta ”Amenhotep son till Hapus” istället.

Detta är alltså en vacker men faktatung bok som är läsvärd mest för den verkligt intresserade.

KAROLINA BJÄLLERSTEDT MICKOS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22