…FÅR LEKEN TÅLA

Dec 5th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till … får leken tålaAv M J Arlidge
Liar Liar, 2015
Översatt av Lena Kamhed
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-785-6, inbunden, 413 sidor

Arlidge öppnar romanen med en brand som tvingar en tonårspojke att välja mellan att stanna kvar i ett brinnande hus eller att hoppa och chansa på att han ska överleva fallet.

Den öppningen och fortsättningen gör att jag som läsare kastas in i handlingen och jag vet att denna bok kommer jag att sträckläsa. Det är tydligt att Arlidge är en erfaren och bra deckarförfattare. … får leken tåla är Arlidges fjärde bok i en serie där vi följer kriminalkommisarie Helen Grace, denna gång i jakten på en pyroman.

Helen ser från sin utsiktspunkt att det pågår tre samtidiga bränder i Southampton och tar sig till en av bränderna. Två av bränder är anlagda i tomma lokaler men den tredje är anlagd i ett enfamiljshus där tre personer är hemma. Vi får följa med i polisjakten på den som anlagt bränderna och Helen Grace är både den heroiska polisen men i övrigt följer hon inte den vanliga schablonen för genren. Personporträtten som Arlidge tecknar är trovärdiga och relationerna mellan Helen, hennes chef och underlydande ger ytterligare en krydda till läsningen.

Har du inte läst något av Arlidge tidigare tycker jag att du ska börja med hans andra böcker i serien och läsa dem kronologiskt. Vill du bara läsa en deckare som är välskriven och nagelbitarspännande med en ovanlig huvudperson välj då …får leken tåla.

LOTTA MAGNUSSON

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge. Foto Mark Sims

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22