FANTOMSMÄRTA

Oct 10th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till FantomsmärtaAv Thomas Enger
Fantomsmerte 2011
Översatt av Margareta Järnebrand
Forum 2012
ISBN 9789137136592, inb, 476 sid

Detta är den andra romanen i en trilogi. Att jag inte läst den första spelar liten roll.

Huvudperson är, i god hårdkokt tradition, journalisten Henning Juul. Han har förlorat sin lille son i mordbrand, och han jagar uppgifter om den händelsen. Polisen har lagt fallet till handlingarna.

Läsaren får veta att en man som har kontakt med flera brottslingar har kommit till Norge för att fullfölja och avsluta några mord som han slarvat med tidigare. Han får rundligt betalt. Morden avlöser varandra. Historien är i gång.

Berättartekniskt använder Enger den modell som Sidney Sheldon flitigt utnyttjade i sina romaner, t.ex. i Tracys hämnd: kort avsnitt – klipp – handlingen flyttas – klipp – hopp till ny tråd o.s.v. Sheldon kom ju från film- och TV-världen och hade lärt sig hur man skapar spänning och håller den vid liv i filmen. Tänker sig Enger sin bok som film?

Boken är på 476 sidor och uppdelad i 119 kapitel, vissa blir väldigt korta. En fördel om man är tvungen att dela upp läsandet under pendlande.

Visst är den spännande, men det nästan hysteriska bytet av historia och miljö, gör att jag längtar efter lite längre avsnitt, som ger möjlighet till eftertanke, att fundera över vad som hänt och händer. Och egentligen är bara Juul den person jag minns av alla de som lever och mördas i boken.

Men visst, som tidsfördriv under några timmar, i lugn och ro hemma eller på pendeltåget bjuder den god spänning.

BENGT HEURLIN

Thomas Enger

Thomas Enger. Foto Rolf M Aagaard


 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22