FANTASY

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av John-Henri Holmgren
Replik 1995

Undertiteln säger det mesta, ”Fantasylitteraturens historia, motiv och författare”. Det här är en genomgång av den litteratur som fick sitt genombrott i Sverige i början av 70-talet med Tolkiens Sagan om ringen och som just nu kanske når sin kulmen med att allt fler fantasyförfattare introduceras på marknaden; Brooks, Donaldson, Eddings, Jordan, Kerr, Pratchett, för att bara nämna några.

Undertecknad är inte på något sätt expert på genren i fråga, men det syns mig ändå som att detta är ett gediget verk – som inte kan beslås med några uppenbara felaktigheter eller tveksamheter. Vissa kritiker har reagerat på att Holmgren dragit in författare av den mer finlitterära stammen, såsom Selma Lagerlöf, Salman Rushdie och Jorge Luis Borge, i genomgången, men den kritiken har jag svårt att förstå. Uppfyller berättelserna kriterierna för vad fantasylitteraturen anses stå för, så gör de det.

Med andra ord en bok att rekommendera för såväl den redan insatte (inbillar jag mig åtminstone), som den som känner nyfikenhet inför genren, men själv ännu inte hunnit så långt.

CYRIL TÖNISBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22