FANS

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Fredrik Strage
Natur och Kultur 2005

I deckare och thrillers förekommer då och då termen ”stalker” i betydelsen förföljare. Det är om sådana Strage har åstadkommit en klok och välskriven bok. Den handlar om det slags beundran som om den för blomma ut för mycket kan övergå i förföljande av den föremålet för ens beundran. Han beskriver i en rad essäer popfansets lycka över att på någorlunda nära håll få se sina idoler någon annanstans än på scenen. Den som är mest angripen kan i en simpel gest från idolen hitta ett hemligt budskap, kanske ett som handlar om besvarad kärlek.

Strage försöker förklara sådana beteenden efter att ha träffat människor som lider av ett sådant stalkersyndrom – bland annat besökte han holländaren Gert van der Graaf som under lång tid förföljt ABBA-sångerskan Agneta Fältskog – och fattar att närhet till objektet ger en närmast religiös upplevelse. En sådan människa och de finns över hela världen – kan inte först att känslan inte är ömsesidig. Till och med när de polisanmäls finner de tecken på att anmälaren vill ha en relation.

Spännande och tänkvärt.

BARBRO LINDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22