FÅNGE 981

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Lasse Strömstedt
Svenska Polisidrottsförlaget 2003

Strömstedt, numera en hedervärd författare, föreläsare och narkotikabeivrare, hade en mindre hedervärd ungdom. Under tio år på 50- och 60-talen satt han för det mesta i fängelse för inbrott, smash-and-grab-kupper och bilstölder. Sprit och sedermera knark var hans livselexir vid sidan av att erövra kvinnor.

Fängelset Långholmen (tömt 1975) var hans fastaste adress och om tiden där har han skrivit denna memoarliknande bok. Han målar upp Långholmen som en riktigt intressant plats, förklarar rutinerna från en frustrerad fånges synvinkel, och trots allt det för läsaren intressanta, förklarar han hur dödtrist det var att sitta där. Utan att vara särskilt skärpt (Strömstedt tycks mena det själv) blev han begåvad med epitetet rymningsexpert, vilket höjde hans status.

Lasse satt med både stora och små bovar – mördare, spioner och rånare, de flesta namngivna – och om dem berättar han trevliga och mindre trevliga historier. Det har blivit en trivsam bok trots ämnet, men om författaren själv får man egentligen inte veta så mycket annat än hur han rörde sig och vad han hade för sig. Känslolivet berörs bara ytligt här och var. Men som beskrivning av ett svenskt cellfängelse i gången tid är boken alldeles ypperlig.

MARCUS ANDERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22