FÅNGAD I LJUSET

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Recension

Av Robert Goddard
Caught in the Light 1998
Översatt av Barbro Åhlström
Norstedts 1999

Goddard är en lurendrejare, en kriminallitteraturens King Con, som sätter myror i huvudet på läsaren genom presentera intriger som verkar vara fullkomligt osannolika. När man sedan läst klart får man reda på att det man trott på bara varit skimmer från såpbubblor. Två reaktioner finns att välja på: antingen beundra bedrägeriet eller bli förbannad för att man blivit lurad.

Det sistnämnda är ganska onödigt eftersom all god kriminallitteratur går ut på att skapa någonting mystiskt och bedrägligt. Här handlar det om en kvinna som försvinner eller att ha utlovat en ny relation till en fotograf som behöver någonting mer spännande i sitt liv. Och visst kämpar Goddard på för att det skall bli spännande. Men det trista är att han aldrig lyckas las in huvudperson, fotografen Ian, att gripa tag som människa. Man struntar i hur det går för honom och då hjälper inte ens att en del episoder i handlingen är riktigt rysliga.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22