FANDOM

Mar 21st, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till FandomAv Anna Day
The Fandom, 2017
Översatt av Carina Jansson
B. Wahlströms Bokförlag, 2018
ISBN 978-91-32-20066-3, 480 sidor

Cosplay (på japanska kosupureコスプレ) är en mycket populär performanceform av maskerad i den uppgående solens land och i vissa delar av västvärlden. De som deltar klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.
Fandom är en ungdomsbok som handlar om Violet som tillsammans med sin lillebror Nate och vännerna Alice och Katie reser till en fantasymässa. Där ska Violet klä ut sig till sin idol och hjältinna Rose från filmen och boken Galgdansen som hon mer eller mindre är uppslukad av. Filmen och boken handlar om en framtida värld med genmanipulerade människor, ett slags övermänniskor som förslavar alla andra människor, ett ord som för övrigt är borttaget ur vokabulären.

Anna DayPå mässan är det meningen att hela gänget ska träffa Willow, Galgdansens manlige huvudperson och fotograferas tillsammans med honom, något som gör dem alla pirriga. I synnerhet Alice som ser det som ett utmärkt tillfälle att få reklam för den fantasyroman hon arbetar med.

Under fotosessionen drabbas platsen av en jordbävning och världen är förändrad för vännerna. De befinner sig plötsligt i den värld som beskrivs i Galgdansen. Men den är inte som de föreställt sig. De orsakar hjältinnans död och Violet måste ta hennes plats och efter en massa förvecklingar vill de bara därifrån.

Det är en rätt intrikat berättelse med en förhistoria. Anna Day skrev en story som segrade i en novelltävling och kontaktades av ett bokförlag som tyckte att den kunde utvecklas till en roman. Så skedde – och redan innan boken var utgiven var den såld till ett tjog länder.

Fandom är välskriven och har satiriska och dystopiska inslag med visst djup som gör att även vuxna läsare kan ta den till sig med behållning.

Anna Day växte upp i en lantlig by i Northumberland och har varit bosatt i nordöstra England hela livet. Hon är ensamstående mor med två barn, en pojke och en flicka.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22