FAMILJEN

Jan 15th, 2019 | By | Category: 2019-01 jan, Recension

Omslag till FamiljenAv Lotta Lundh
Lind & Co, 2019
ISBN 9789177797319, danskt band, 265 sidor

Lotta Lundhs första bok i en serie om kriminalkommissarie Erik Ljung i Sunne är föredömligt kort. Fler och fler författare börjar förstå att böcker inte blir bättre ju fler sidor man skriver. En koncentrerad tät historia på 250–300 sidor räcker mer än väl.

Ort efter ort betas av i Sveriges geografi som skådeplats för olika bestialiteter i kriminalromaner. Nu är det Sunne som har fått en start på en deckarserie. Det är sympatiskt. Svenska mindre orter inbjuder till spännande historier bara med sin miljö.

Här behandlas ett försvinnande. En ung kvinna är spårlöst borta och dagarna går. Traktens innevånare oroas och många bävar för att släppa ut sina döttrar. När den årliga dansen i folkparken nalkas ställs föräldrarna Marie och Axel inför ett dilemma. Ska de låta 15-åriga Saga gå dit. När de väl låter henne göra det försvinner hon också. Finns det ett samband? Sökandet blir än mer intensivt. 

Som läsare vet man mer än polisen. Man får följa både förövaren och de försvunna flickorna i korta mellankapitel i kursiv stil. Sådant var vanligare för några år sedan i kriminalromaner, och jag har alltid varit lite allergisk mot tekniken. Men här fungerar det förvånansvärt bra, även om det naturligtvis underlättar för att kunna identifiera brottslingen lite för tidigt.

Sökandet är spännande och nervkittlande, men polisarbetet känns taffligt och osannolikt. De åtgärdar man väntar sig ska ske snabbt drar ut på tiden eller görs inte alls. Polisen Erik vill jag ändå veta mer om och förväntar mig att få göra det i kommande titlar.

NISSE SCHERMAN

Lotta Lundh

Lotta Lundh. Privat foto

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22