FALSKT NAMN

Oct 20th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till Falskt namnAv Ida Axelsson
Mima, 2019
ISBN 9789188845597, inbunden, 335 sidor

Det här kunde ha varit en alldeles strålande kriminalroman. Den är fortfarande bra, och kan rekommenderas, men det finns saker som med säkerhet hade lyft den ytterligare ett snäpp. Ytterligare redaktionell hjälp i form av tvättning och putsning av språket samt en mer genomtänkt strategi för karaktärernas parallellhistorier.

Intrigen börjar på ett uppfinningsrikt sätt som gör läsaren nyfiken. En man knivmördas brutalt i sin lägenhet. Dådet bevittnas av grannen mitt emot. Bara där får man Hitchcockvibbar. När det sedan visar sig att mordoffret inte finns spetsas mysteriet till. Han bor ihop med en kvinna som kan hans födelsedatum och hans namn, men ingetdera stämmer. Vilka hemligheter döljer sig bakom hans fasad?

Detta är den tredje delen om Linn Wide, kriminalinspektör i Helsingborg. Hon får ett knepigt brott att utreda. Så småningom visar det sig att många kvinnor drabbats av den mördade mannen. Han har inte helt rent mjöl i påsen.

Linn träffar Hanna på förskolan när de båda lämnar sina små pojkar där. Hanna är nyinflyttad och både pojkarna och de båda kvinnorna blir vänner. Att Hanna har hamnat i staden beror på att hon har blivit hotad och misshandlad av sin tidigare pojkvän, sonens pappa.

Karaktärerna är väl beskrivna och det är trevligt att återse Helsingborg som brottsplats. Boken har stark lokalfärg. Bara starten på historien är värt en eloge, men också fortsättningen är väl konstruerad.

Ett problem är att näst intill varje karaktär har trasiga bakgrunder som påverkar dem i vardagen. Det är lite för mycket elände bakom kulisserna, inget vanligt liv. Med mycket små förändringar skulle Ida Axelsson kunna tillhöra de främsta i denna kombination av livspusseldeckare och polisroman.

NISSE SCHERMAN

Ida Axelsson

Ida Axelsson. Foto Robin Berglund

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22