FALSKSPEL

May 19th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till FalskspelAv Philip Kerr
March violets 1989
Översatt av Hans O. Sjöström
Historiska media 2013
ISBN 978-91-87263-31-7, 320 sid

Det här är en bok för alla som växte upp med Manhattan-serien där man kunde läsa författare som James Hadley Chase och Mickey Spillane. Där var hjältarna ofta privatdeckare som löste kniviga fall i storstäder som New York, Chicago och Los Angeles med en whisky innanför västen och en rykande pistol i handen. Lite sådant hittar man också här fast spelplatsen är Berlin det olympiska året 1936, en stad där nazisterna ligger i för att konsolidera sin makt och atmosfären från det glada 20-talet förändrats och blivit allt råare.

Philip KerrSkotten Philip Kerr kom ut i original med den trilogi som kallas Berlin Noir-trion mellan 1989 och 1991 och nu utger Historiska Media den första romanen i sviten under namnet Falskspel. Kerrs huvudperson är privatdetektiven, före detta polisen och krigsveteranen Bernie Günther, en rätt apolitisk och anpasslig människa som höjer armen när behov av Hitlerhälsning uppstår. Han börjar lära sig de nya reglerna och märker att det blivit allt svårare för oliktänkande och judar.

Egentligen är han en rätt osannolik figur, mer Philip Marlowe-amerikan än en tysk med den bakgrund som finns beskriven. Vissa episoder verkar direkt överförda från den hårdkokta USA-genren – Bernhard ”Bernie” Günther spottar alltför ofta ur sig oneliners som den värste Bogart. Det skulle nog ha räckt om han fått vara ensam om den olaten, nu är flera andra lika cyniskt snabba i truten som huvudpersonen.

Men historien som berättar är riktigt spännande och rätt skickligt hopkommen. Grete Six och hennes man hittas mördade i ett nerbrunnet hus och kvinnans förmögne far, en stålmagnat, anlitar Bernie att hitta mördaren eftersom han tycker att polisen inte gör ett tillräckligt bra jobb. Dessutom är han angelägen om att få tillbaka viktiga papper och ett ovärderligt diamanthalsband som försvunnit. Det blir riktigt farligt när det visar sig att Günthers efterforskningar, på grund av att den mördade svärsonen påbörjat en karriär inom SS, leder honom till höjdarna bland Hitlers hantlangare.

Det här är en bok som man sträckläser och läser man fort nog märker man väl inte av cynismerna, den ibland rent knasiga översättningen och korrekturfelen. Kerr skriver utomordentligt skickligt med utnyttjandet av genrens alla knep och han kan mycket om förkrigshistorien och den tyska huvudstaden. Jag ser faktiskt fram mot de återstående delarna.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22