FALSKMYNTARNA I BLOCK 19

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Recension

Av Moritz Nachtstern & Ragnar Arntzen
Falskmyntner i blokk 19, 1949
Översatt av Rebecca Alsberg
Wahlström & Widstrand 1997

Detta är en bok som det är svårt att bli klok på. Omslaget påstår att det är en roman, försättsbladet att det är ”den sanna berättelsen om nazisternas sedelfabrik i Sachsenhausen” och förordet antyder självbiografisk bakgrund. Efter genomläsning kan jag tro på de två sista förklaringarna, men allt är skrivet som en roman med allt gott och ont detta för med sig. Huvudpersonen och författaren Nachtstern, norsk jude, grips i Oslo 1942 och förs till Tyskland för att där tvingas arbeta i det hemliga projekt med förfalskning av engelska pundsedlar – och i viss mån amerikanska dollar – som initierats av SS-chefen Himmler år 1940.

Mitt i alla vidrigheter som här förtäljs finns en galghumor som gör att man orkar läsa vidare. Det finns givetvis samtidsdokument som är viktigare och mer avslöjande att denna bok, men den har sitt värde i dessa tider när nassarna åter sticker upp sina fula trynen, så det är säkert inte utan skäl boken getts ut med översättningsstöd från Nordiska Ministerrådet.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22