FALSKA BEVIS

Jul 16th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Falska bevisAv Donna Leon
Doctored Evidence 2004
Översatt av Ing-Britt Björklund
Forum 2010

En gammal elak, sniken, med andra ord, en riktigt vedervärdig gammal dam, signorina Battestini, hittas mördad i sin lägenhet. Polisinspektören Scarpa får veta att hushållerskan försvunnit, efterlyser henne och får fatt i henne strax innan hon flyr landet. Hushållerskan hade en del pengar med sig som Scarpa är övertygad om att hon stulit från signorina Battestini. Han är övertygad om att hushållerskan är den skyldiga.

Kommissarie Brunetti inser emellertid att bevisen inte håller. Ledningen vill inte att han fortsätter med fallet, eftersom de, liksom Scarpa, tycker att faller är uppklarat.

Donna LeonDonna Leon skildrar korruptionen i dagens Italien som hon skildrat i flera böcker. På något sätt upplever jag att Donna Leon har blivit mer samhällskritisk med åren. Alltmer utrymme i böckerna återger samhällets avigsidor.
Samtidigt blir uppklarningen av brotten alltmer åsidosatta. Här är inte självklart att polisen med lagliga medel kan lösa mordgåtor. Även detta en god beskrivning av våra samhällen av idag.

Några timmar i sällskap med kommissarie Brunetti, hans kollegor och hans familj är alltid angenämt. Donna Leons klara blick för de sociala sammanhangen ger ett mervärde långt utöver spänningslitteraturens ofta förutsedda handling.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22