FALLET VINCENT FRANKE

Mar 30th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Fallet Vincent FrankeAv Christoffer Carlsson
Pirat 2010

En debut med ett väldigt driv. Enkelt skulle man kunna säga att det är debut i spåren av Jens Lapidus, men det är orättvist. Huvudpersonen, titelns Vincent, är avhoppad litteraturstudent, knarklangare och morfinist sen unga år då han fick morfin av pappa läkaren efter att denne misshandlat honom.

Det är inte första gången människor på samhällets botten spelar huvudrollen i samtids- och spänningslitteratur (Kenneth Ahl i saligt åminne), men detta är också ett porträtt av en människa med inte så mycket liv kvar.

Hemkommen från en häktningsperiod (aldrig dömd) får han ansvar för en ung kvinna som måste gömmas. Hon är offer för trafficking, och om han låter henne rymma väntar maffialedarens hämnd.

Problemet nu blir att han av skäl som han snart blir varse blir förälskad i henne, men inte vet hur han ska kunna rädda henne (och sig själv). En dag är hon borta, hämtad till en bordell visar det sig.

Där lyckas han befria henne och boken övergår till en flykthistoria med mycket små möjligheter till framgång.

Interfolierat med de nutida händelserna får vi glimtar av Vincents uppväxt, det som format honom till den han är i dag. Det är inte heller en upplyftande läsning.

Christoffer Carlsson”Stockholm noir” har berättelsen kallats, inte helt fel. Det är ett perspektiv som präglas av hopplöshet, och den unga kvinnan blir en minimal möjlighet till ett annat liv.

Här ska inte avslöjas hur det går. Det är spännande, för den som söker den sorts läsning, men spänningen ligger lika mycket på det inre personella planet som på biljakter och våld, mycket mer…

En spännande och mogen debut. Eftersom författaren är ung doktorand i kriminologi kan man hoppas på att delar av berättelsen inte ligger alltför långt från den verklighet i storstaden vi laglydiga känner till men slipper vara en del av.

Det ska bli spännande också att se hur författarkarriären utvecklas.

LEIF-RUNE STRANDELL

Christoffer Carlssons blogg: http://christoffercarlsson.wordpress.com

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22