FALLET OSMO VALLO

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Jovan Rajs
Norstedts 2003

Detta är berättelsen om hur några män i vita rockar och svarta själar lyckades åstadkomma en lyckad Watergateintrig. Ni kan förhistorien. I Värmland blev 1995 missbrukaren Osmo Vallo – av polisen utsedd som en man måste hålla ögonen på – belagd med handbojor och förenklat sett trampad eller stampad till döds av två poliser. Vittnen talade om misshandel, poliserna om ett alldeles vanligt ingripande utan övervåld.

En stridbar mor krävde utredning och därefter följde en cirkus av vitmålande obduktioner där värmländsk polisledning försåg obducenterna med den ena sidans syn på saken. TV-programmet Striptease ingrep med massor av program där oegentligheter påvisades. Ny obduktion, i stort sett samma resultat. Rättsmedicinalverket (RMV), en ny myndighet med självförhärligande ledning, bestämde sig för att kollegerna i blått var oförvitliga. Ingen skugga på dem. Tyvärr, saken Idar, fick Osmos mor höra.

Till sist krävde Riksåklagaren att Jovan Rajs skulle göra en tredje obduktion. Trots borttappade (gömda?) halskotor framkom då att det var polisens hantering av offret som otvivelaktigt var orsak till Vallos död. Klart, slut? Nejdå, med hjälp av semantik och myndighetslögner blev ingen skyldig.

Om detta har Rajs skrivit en språkligt återhållen bok som gnistrar av indignation.

Måtte regnet för alltid falla stritt över Karlstad.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22