FALLET NOVAK

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Robert Ludlum
The Janson Directive 2002
Översatt av Martin Olsson
B. Wahlströms 2006

Robert Ludlum föddes 1927 och avled 2001 men strömmen av feta romaner från hans penna fortsätter att skriva om världen i ett spegelperspektiv där man inte riktigt vet om spegelbilderna är faktiska eller ur vilka vinklar man ser dem. Titelpersonen Novak, en ungersk ädling och fredspristagare, kidnappas av en muslimsk fundamentalist och förs bort för att dödas. Hans organisation Liberty Foundation, och stora delar ur resten av världssamfundet, vill givetvis se honom frigiven. De engagerar den supersmarte tuffingen Paul Janson, agent och Vietnamveteran, att befria honom.

Som i så många andra böcker av Ludlum är det Per aspera ad astra som gäller – genom svårigheter mot stjärnorna. Trots att man redan från början vet att Janson kommer att lyckas, inte minst för att författarens hjältar ofta har en minst sagt osannolik tur, blir det emellanåt hårresande spänning att genomlida. Men också en massa tjafs och pratighet, eftersom boken är nästan 540 sidor lång. Presumtiva inbrottstjuvar har dock en del att lära sig om hur man tar sig in på avspärrade områden med hjälp av köksutensilier.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22