FALLET MED MANNEN SOM DOG SKRATTANDE

Sep 9th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Fallet med mannen som dog skrattandeAv Tarquin Hall
The Case of the Man Who Died Laughing 2010
Översatt av Marianne Mattsson
Forum 2011
ISBN 9789137136615, inb, 254 sid

Man noterar att författare letar exotiska miljöer för sina romaner. I det här fallet kan man knappast tänka sig historien placerad i en västerländsk miljö. I vissa böcker hänger miljön inte ihop med boken i övrigt, miljön verkar inte upplevd utan snarare ha kommit till efter läsning eller efter någon veckas ”research” på lämplig ort.

Den här boken är däremot full av dofter, smaker och ljud; ibland påminns jag om Zolas beskrivning av Hallarna i Paris, t.ex. Bokens handling skulle svårligen låta sig flyttas till någon stad i väster. Vi får uppleva en nära kontakt mellan handling, människor och miljö!

Skrattet i titeln syftar på att doktor Jha söker upp en grupp som skrattar tillsammans. Då uppenbarar sig plötsligt gudinnan Kali i ett dimmoln, spyr eld och dödar Jha med ett svärdshugg i bröstet.

Privatdetektiven Puri och hans medhjälpare får i uppdrag att undersöka mordet. I samverkan med polisen lyckas han få fram sanningen bit för bit. Allt löser sig till det bästa.

Parallellt löper en annan historia. Puris hustru och mor går på ett ”kitty party” i en privat villa. Till dessa träffar tar varje dam med sig en bestämd penningsumma som man lottar ut efter att en del gått till välgörenhet. När de just satsat sina pengar dyker ett par män upp och rånar sällskapet. Det tycks handla om ett insiderjobb, någon har tipsat rånarna. Puris fru och mor bestämmer sig för att avslöja den skyldiga. De arbetar som ett par klassiska detektiver och når resultat. Varför inte låta damerna uppträda i en egen deckare eller serie?

En ny bekantskap för mig. Boken visar sig vara en lyckad kombination av färgstarka personer, en intressant, exotisk miljö och deckare!

BENGT HEURLIN

Tarquin Hall

Tarquin Hall. Foto Antonio Olmos

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22