FALLET MED DEN FÖRSVUNNA TJÄNSTEFLICKAN

Mar 3rd, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Fallet med den försvunna tjänsteflickanAv Tarquin Hall
The Case of the Missing Servant
Översatt avMarianne Mattsson
Forum 2010

Det här är första gången jag läser om en indisk privatdetektiv som jobbar i Indien. Vish Puri är en fetlagd och lite självgod deckare med lånade dra av Sherlock Holmes och Hercule Poirot. En stor del av hans vardag handlar om att bevisa äkta mäns otrohet eller att undersöka om en tilltänkt måg har de kvaliteter som svärföräldrarna önskar.

En tjänsteflicka försvinner och hennes arbetsgivare anklagas för att ha förfört henne och hon tros vara död eller rättare sagt mördad. Vad som egentligen hänt blir Vish Puris uppgift att ta fram.

Tarquin HallTarquin Hall är en brittisk författare och journalist som delar sin tid mellan London och Delhi tillsammans med sin indienfödda fru, även hon journalist. Hall har tidigare skrivit fackböcker, men Fallet med den försvunna tjänsteflickan är hans debutroman.

När jag hade läst en tredjedel av boken kändes den som en pojkroman. Jag vet inte varför, men intrigen och personerna framträdde lite fyrkantiga och enkla till sin natur för att lätt ta till sig. Så som ungdomsböcker ofta är skrivna. Sen slog det mig att romanen hade andra sidor i dubbel bemärkelse. Intrigen tätnade, men det bestående minnet av boken blir att läsaren delges en mängd information om vardagen i olika indiska städer, om människors sätt att umgås, vad de äter, vad de talar om, vilka värderingar de har och plötsligt börjar romanen att leva. Jag är övertygad att den som läser Halls roman får lära sig betydligt mer om Indien, bortsett från sevärdheterna, än de som turistar där en eller två veckor.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22