FALLET MARY BELL

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Gitta Sereny
The Case of Mary Bell 1972
Översatt av Birgitta Schwartzman
Bonnier Alba 1995

Engelska journalisten Gitta Sereny väckte uppmärksamhet hemma i England när denna bok kom ut där 1972. Den handlar om hur elvaåriga Mary Bell på ett bestialiskt sätt mördade två små pojkar i Newcastle 1968. Flickan blev i engelsk tabloidpress framställd som ett monster, men Sereny lyckas i sin bok ta fram stora mängder av andra fakta än dem journalisterna ville föra fram. Underrubriken är Porträtt av barn som mördar och boken innehåller också ett kortare referat om mordet på James Bulger i Liverpool häromåret.

Trots författarens neutrala saklighet knottrar sig huden på läsaren, inte minst inför de märkliga lagar som finns i England och Skottland, där barn som dödar är straffmyndiga från tio respektive åtta år och kan dömas som vuxna. Brittisk rättspraxis tillåter endast att man lägger fram ”fakta” som har direkt anknytning till målet. Det får inte förekomma redogörelser för den unga tilltalades hemförhållanden, och liknande. I denna bok finns bakgrunden och man kan alltid hoppas att den gör sitt till att lindra ett stelbent system.

ERLING HÅVALL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22