FALLET G

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av Håkan Nesser
Bonniers 2003

Det är nu tio år sedan Nessers deckardebut Det grovmaskiga nätet kom ut. Med handlingen förlagd till en fiktiv stad i ett fiktivt land var den något nytt och orsakade turbulens i ankdammen. Kommissarie Van Veeteren var inte heller lik branschens många poliser som var stöpta efter antingen Beck eller Hassel – Nessers man hade större släktskap med Maigret.

När sista boken i serien, Fallet G. nu kommer ut är Uppsalaförfattaren Nessers cirkel sluten. Van Veeteren (enligt Schwartz uttalat som Fan vet) har under tio år grämt sig över det enda fall han inte lyckats lösa. Det gör han här och vi som väntat upplever nästan en västgötaklimax. Det är inte hälften som intressant som åren av väntan fått oss att tro.

Fast Nesser skriver naturligtvis bra, gammal lärare som han är. Värd de priser han fått är han också, fast om han ska få pris för Fallet G blir det nog för lång och trogen tjänst.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22