FALLET AVSLUTAT

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Michael Connelly
The Closers 2005
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2006

”Nytt hopp för glömda offer – Harry Bosch tillbaka” står det på omslaget till Michael Connellys senaste roman. Och visst väcker åsynen aven Harry Boschdeckare glädje och hopp om spännande läsning.

Här får vi ta del av Harrys återkomst till Los Angelespolisen – för vilken gång i ordningen? – efter att han varit borta i tre år. Han återförenas med sin kollega Kiz Rider på avdelningen för olösta brott, s.k. cold cases. Harry och Kiz får ta sig an mordet på den sextonåriga skolflickan Rebecca Verloren för sjutton år sedan. Rebecca försvann plötsligt från sitt hem och hittades död några dagar senare ett hundratal meter från hemmet.

Med nutida teknik kan man få fram ett DNA från vapnet som dödade henne, och härifrån tar Connely oss med på utredningen som ska ta reda på vad som hände. Den första komplikationen är att en viss man kan knytas till vapnet, men inte till brottet. Därefter kommer frågan om rasism upp – Rebecca var färgad – och gör fallet än svårare. De förtvivlade föräldrarna spelar här en väsentlig roll.

Som vanligt blir Harry utsatt för hot, försök till manipulationer från ledningen och han ådrar sig också en del kollegors irritation genom att gå sin egen väg och sky regelverk och byråkrati. Men Harry följer sitt motto: Antingen räknas alla eller också ingen. Och det är gott så i Harry Boschvärlden; vi läsare är med honom i vått och torrt.

KERSTIN WALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22