FALLET

Apr 3rd, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till FalletAv Michael Connelly
The Drop 2011
Översättning Eva Larsson
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-304520-7, inb, 381 sid

Connellys hjälte i en lång rad deckare, Harry Bosch i Los Angeles, närmar sig pensionen vilket fyller honom med oro. Vad ska han göra om han inte får göra det han är bäst på. Nå, han får några år till, och är nöjd med arbetet med cold cases (som det heter på svenska).

Som senior i gruppen får han och partnern ta hand om de mer komplicerade fallen, och nu är det just ett sådant: en DNA-träff på ett gammalt sexmord visar på en känd brottsling. Men den misstänkte skulle bara vara 8 år vid tillfälet. Har det skett en förväxling som skulle kunna sätta hela verksamhetens trovärdighet på prov. Största möjliga tystnad medan de undersöker.

Men de får inte arbeta ostört. Ett dödsfall, först klassat som självmord, visar sig ha politiska kopplingar: den döde, tidigare polis, nu lobbyist, är som son till stadens starke man med gammalt groll mot polisen och Harry i synnerhet. Men han vill att just Harry ska utreda vad som hänt.

Det blir precis så komplicerat som det låter. Och som van deckarläsare väntar man sig att de två fallen ska gå samman i slutet.

Men detta är nästan som en dokumentär. Mycket gnet, juridiska formalia, kontakter mellan poliser, polisledning och politiker, problem med media, gnissel mellan Harry och hans partner, oro över tonårsdottern, kanske en kärlekshistoria (med komplikationer) – det är hela tiden spännande utan mycket våld. Det känns som att man får se hur en riktigt skicklig polis arbetar.

Det äör spännande på ett mycket basalt plan. Och mänskligt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Michael Connelly

Michael Connelly. Robert Azmitia

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22