FALLET

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Recension

Av Anne Provoost
Vallen 1994
Översatt av Anna Karlsson, Ingrid Wikén Bonde
Opal 1995

En bok om rasism som man skulle vilja sätta i händerna på alla ungdomar – och deras föräldrar. Den är skriven av en ung belgisk författare, flerfaldigt belönad i sitt hemland.

Lucas som är någonstans mitt i tonåren bor under en het sommar tillsammans med sin mamma i sin döde morfars hus någonstans i ett berglandskap. Över morfaderns minne hänger dystra skuggor från kriget som Lucas försöker genomtränga medan hans mor i oroligt nit försöker skydda honom från vetskap. Trots en gryende förälskelse i Caitlin, en barndomsvän av judisk börd, söker sig Lucas till invandrarfientliga kretsar, där man ser upp till hans morfar.

Tempot är nästan odrägligt långsamt i början men spänningen kryper i läsaren allt eftersom katastrofen närmar sig. Jag brukar gilla klara besked om var man befinner sig i världen och när historien utspelar sig. Men romanens obestämbara geografi en het sommar i vår tid gör att man lättare tar den till sig. Den kan utspela sig just här och just nu. Tyvärr.

KERSTI MATZ  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22