FALLANDE ÄNGLARS STAD

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av John Berendt
The City of Falling Angels 2005
Översatt av Elisabeth Helms
Prisma 2006

John Berendt slog igenom för cirka tio år sedan med (kriminal)romanen Midnatt i ondskans och godhetens trädgård som var mer en roman om staden Savannah, Georgia och dess märkligaste invånare än en rakryggad detektivhistoria. Det var ett stordåd och nu har författaren åstadkommit ett nytt – om den i sanning sönderskrivna italienska staden Venedig, en plats på väg ner i havet.

Även här blir utgångspunkten ett eventuellt brott. 1996 utbröt en gåtfull, troligen anlagd, brand i operahuset La Fenice och ett mord i högreståndsmiljö doldes. Man skulle kunna tro att det är en faktabok (Berendt berättar om konstnärer som använt sig av eller bott i Venedig, om företeelser i staden och om den envise åklagare som arbetar för att bevisa att branden verkligen var ett brott) men verket är skrivet som en roman i jagform med författaren och redaktören för New York Magazine som berättare.

Och berättandet är både lärt och underhållande.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22