FÄLLAN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Michael Connelly
The Narrows 2004
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2005

Michael Connelly har gjort det igen, en thriller med väldig tyngd i uppsåtet och med tålmodigt beskrivande av Poeten, den före detta FBI-mannen som blev seriemördare, och det nervslitande arbetet med identifiering av offren som grävts ner på en avlägsen plats i öknen en bit från Las Vegas.

Bitar av intrigen påminner mig om ett verkligt fall i Kalifornien för cirka ett decennium sedan då en man vid namn Charles Ng mördade mängder av människor och grävde ner den bland bergen. Men Connelly gör mer än en människojakt av det hela.

Det finns en värdighet i hans beskrivning av människorna, och då inte bara av utredarna, som brukar vara det vanliga i amerikansk kriminallitteratur. Det gör att boken förmedlar både en yttre och en inre spänning mycket väl uttänkt och presenterad.

Harry Bosch har via ett stort antal romaner blivit som en gammal bekant och man följer även i denna, den tionde i raden av berättelser om honom och honom närstående gestalter, med ett aldrig vikande intresse. Och slutjakten går inte av för hackor.

Eva Larsson har gjort ett strålande arbete med försvenskningen, klarat att översätta Connellys torra humor och överfört något av den stil som författaren, tydligen med avsikt, överfart från Thomas Harris för att anknyta till dennes Hannibal Lecter.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22