FÄLLA

Jun 13th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till FällaAv Marko Leino
Ansa 2010
Översättning av Mårten Westö
Telegram bokförlag 2011
ISBN 978-91-86183-28-8, 422 sidor, inbunden

Den kallas för en nordisk noir-roman, och visst är den svart. Den skildrar ett antal personer, de flesta i den kriminella världen, och en polis som inte heller har rent mjöl i påsen. Som läsare anar vi tidigt att inte mycket här kan sluta lyckligt, men in i det sista hoppas vi ändå att någon sorts rättvisa ska segra, att den unge man som tvingats att hjälpa pappas gamla kompisar för att betala av pappas skuld ska kunna ta sig ur fällan.

Marko LeinoDet är inte bara en fälla, det är flera. Den stora fällan är polisens. De ska försöka stoppa en ny etablering av rysk knarkmaffia som kör via Finland till Sverige. Men de olika kriminella grupperna gör vad de kan för att lura både polis och varandra för att skaffa sig ensamrätt på de mest lukrativa affärerna.

Naturligtvis kan en recension av en sådan här thriller avslöja hur det går, men läsaren, och många av personerna i boken, får flera olika överraskningar.

Man får väl inte helt lära känna alla viktigare personer, men ett par träder fram så man förstår hur de fungerar. Det är svårt att i konventionell mening känna sympati för särskilt många av dem, men med oro följer jag hur planer läggs och hur de lätt havererar. Läsaren vet ju också mer än var och en av personerna och vi ser hur alla, nästan, tänker lura varandra.

En av de första fällorna i boken är när polisen tillsammans med en kollega placerar narkotika hos en man de “vet” är en av centralpersonerna för att han ska hamna i fängelse. Så långt lyckas man, men hur mycket lyckas han styra inifrån fängelset, samtidigt som han bedyrar sin oskuld?

Spännande är det meningen att det ska vara, och spännande är det, men alldeles engagerad blir man inte eftersom det är väldigt få av personerna man ens vill samtala med.

Boken är nominerad till Glasnyckeln. det nordiska deckarpriset. Det är en helt rimlig nominering, men hur den står sig mot medtävlarna återstår att se.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22