FALCO

Aug 10th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till FalcoAv Mons Kallentoft & Anna Karolina
Bookmark, 2018
ISBN 978-91-88545-10-7,  361 sidor

Som alltid kan man lita på Mons Kallentoft oavsett vem han skriver böckerna i Herkulesserien med. Denna gång är det sjätte storverket – Herkules verk alltså – författat tillsammans med Anna Karolina (som bland annat gett ut böckerna om Amanda Paller) och eftersom hon arbetat som polis i 14 år för man utgå ifrån att polisarbetet skildras korrekt.

I denna serie har våld, blod och död varit legio. Så även i Falco.

Stående hjälten, polisen Zack Herry hamnar i ett terrordrama i Stockholms tunnelbana och tvingas skjuta terroristen som visar sig vara en ung kvinna. Hennes bakgrund har svårt att visa om hon var en ensam galning eller någons redskap.

Mons Kallentoft & Anna KarolinaRomanens intrig är relativt komplicerad. Herry söker efter sina rötter och bli återigen förälskad samtidigt som den man som hanterade infiltreringen av en narkotikaliga torteras och mördas på ett sätt som känns rituellt och nu kräver den okände infiltratören att få Zack Herry som kontaktperson.

Zack är en Mike Hammer med hjärta och här är storverkstemat (Herkules jakt på jättefåglarna) lite mer accentuerat. Det blir många saker som pekar mot att han själv är utpekad som måltavla: det krävs att han ska hantera infiltratören och tittade inte flickan i tunnelbana extra länge på honom innan han tvingades skjuta henne …

En viss samhällstillvändhet kan skönjas i den noirstinna berättelsen. Dock bara tillräckligt mycket för att inte störa det viktiga med romanen – underhållningen. Och den lyckas paret med. Läsaren får inte många lugna stunder utan måste hela tiden vända blad.

Mons Kallentoft debuterade för 18 år sedan med thrillern Pesetas och har sedan dess hunnit med en hel rad romaner (och matböcker!) som gett honom flera priser, översatts till flera språk. Han föddes 1968 i Ljungsbro utanför Linköping och har varit bosatt i Stockholm innan han flyttade till Mallorca där han ny bor med sin familj.

Anna Karolina Larsson debuterade så sent som 2014 och bor i Malmö. Efter debuten har hon skrivit ytterligare tre böcker som översatts till flera språk.

GUGGE HEDLUND

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22