FÅGELVÄGEN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Ann-Marie Mac Donald
The Way the Crow Flies 2003
Översatt av Hans Berggren och Rose-Marie Nielsen
Wahlström & Widstrand 2004

Här har Ann-Marie Mac Donald verkligen lyckats åstadkomma en mycket obehaglig historia. Det är ett familjedrama som spänner över tjugofem år och boken innehåller 750 sidor. Det är också ett gott stycke nutidshistoria.

Läsaren kommer in i handlingen under 1960-talet, det kalla kriget pågår. Den till synes lyckliga, perfekta familjen McCarthy, med mor, far, son och dotter återvänder hem till Kanada efter lång tid i Tyskland, där fadern, flygofficer, Jack McCarty tjänstgjort.

Ingen av familjemedlemmarna vet något om de mörka hemligheter som de övriga bär på. Historien visar hur livet påverkar barn som blir utsatta för övergrepp medan de är små.

Författaren och skådespelerskan Ann-Marie Mac Donald utkom med debutromanen, På dina bara knän, på svenska 2000. För den fick hon flera litterära utmärkelser. Den har publicerats i 21 länder. Få se vad det blir för omdömen av Fågelvägen. Av mig får hon då goda vitsord, jag tycker om boken.

På minussidan kan dock nämnas att historien kan kännas lite tröttsam emellanåt, när inte handlingen går framåt i den takt jag önskar. Och här och var i boken finns fraser på acadisk vardagsfranska, dessutom fraser på michifspråket. För mig känns det lite som utfyllnad. Men som sagt, jag tycker om boken.

EWA WIKLANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22