FÅGELSKRÄMMAN

May 18th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till FågelskrämmanAv Michael Connelly
Scarecrow 2010
Översättning av Eva Larsson
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-302536-0, inbunden, 500 sidor

I Fågelskrämman återvänder Michael Connelly till journalisten Jack McEvoy som figurerade i Poeten från 1996. Nu är McEvoy på fallrepet, har just fått sparken från Los Angeles Times med små chanser att hitta nytt jobb i en sviktande tidningsbransch.

Sina sista veckor på jobbet får McEvoy nys om en story som garanterar honom ett avsked med flaggan i topp. Men det som ska bli ett intimt porträtt av en kallhamrad sextonårig mördare tar en helt annan vändning. Pojken ser ut att vara oskyldig och snart är McEvoy på jakt efter en seriemördare med hjälp av en gammal kärlek som också råkar vara FBI-agent.

Michael ConnellyJag är ingen inbiten Connellyläsare och Fågelskrämman gav inte mersmak. Trots att alla ingredienser för en spännande thriller finns på plats är resultatet märkligt spänningslöst. Persongalleriet väcker intresse till en början, men karaktärerna saknar komplikationer och i längden svalnar engagemanget. Med ett thrillerupplägg blir det fatalt.

Att språket känns tungfotat och obekvämt gör inte saken bättre, men frågan är om felet är Connellys. Svenskan är i vid mening korrekt, men det finns många tveksamma ordval och många vändningar som ligger farligt nära en direktöversättning.

Det får mig att tänka på något en tysk översättare nyligen berättade. Många svenska deckare som översätts till tyska får en språkdräkt som sett till enskilda meningar inte är felaktiga, men sett till helheten ändå är otysk. På grund av tidspress väljer översättaren den enklaste vägen istället för att konstruera om meningarna till en mer typisk tyska. Flitiga läsare av “Schwedenkrimis” är så vana vid detta att de inte längre tänker på det.

Något liknande verkar ha drabbat Fågelskrämman. Läsningen var ingen angenäm upplevelse, men skulden måste nog delas mellan Connelly och översättaren.

HÅKAN ÖSTLUNDH

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22