FÅGELBRÖSTET

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Recension

Av Staffan H Westeber
Bonnier Pocket 1997 (första upplaga 1995)

En debutroman (alltså ingen deckare av juristen Staffan Westerlund) som inte alls hör till deckargenren. Detta är till det yttre en krigsroman, till det inre ett porträtt av en ung man och hans utveckling under och efter krigstjänst i USAs armé.

En ung svensk man som skilt sig från sin amerikanska hustru låter enroller sig i USAs krigsmakt. Vi får följa honom under utbildningen och till invasionen i Grenada. Och vad som sedan händer: Hur svårt det är för den som varit med om krig att återanpassa sig till ett vanligt liv.

I min ungdom läste jag många krigsromaner. Denna är bland de allra mest oheroiska. Men det är inte en pamflett mot krigets vansinne utan en hudnära skildring av hur det är att utbildas till amerikansk elitsoldat, och vilka mentala skador det ger. Det är spännande (så spänningssökande läsare kan lugnt köpa boken) och tankeväckande. Men alls ingen underhållningsroman.

Och: Släng dig i väggen Coq Rouge…

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22