FÅGEL FELIX

Dec 30th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till Fågel FelixAv Magnus Jahnsson
Hoi Förlag, 2015
ISBN 9789175579979, inbunden, 298 sidor

Magnus Jahnsson har skrivit en trilogi i kategorin ”pillerthriller” dvs med medicinskt och farmaceutiskt tema. Det här den avslutande delen om apotekaren och läkemedelsinspektören Felix Larson och hans plastsyster läkaren Kattis Melin samt Anne Fayal som arbetar på ett läkemedelsföretag.

Det är ju ett i allra högsta grad aktuellt ämne författaren behandlar. Sjukdomar och dess läkemedel har blivit en allt större del av dagens nyhetsrapportering. Vad är då lämpligare att skriva om i thrillerform än penningsugna läkemedelsproducenter och smugglare?

Magnus JahnssonAktuellt i den här boken är främst dopingpreparat och ett nytt muterande HIV-virus som sprids allt mer galopperande. Magnus Jahnsson beskriver i det fallet ett samhälle satt under hård press, kanske är det den definitiva undergången som nalkas.

Anne vill göra sig fri från de bulgariska medicinsmugglare i vars händer hon sitter fast. Hon vill göra det till varje pris, hon är till och med villig att bokstavligen gå över lik för att nå dit hon vill. Överhuvudtaget är bokens huvudpersoner inte helt sympatiska i alla stycken, vilket bara gör dem mer levande. Men som läsare önskar man sig ändå en djupare gestaltning. Det är svårt att förstå deras drivkrafter.

Det är spännande men lite spretigt. Intrigen far ibland iväg åt oförutsedda håll och det får mig att tappa fokus. Man får förvisso tänja på sannolikheten i kriminalromaner, men hjältens räddning ur en minst sagt prekär situation får mig i den här boken att skratta. Det tror jag inte var meningen men jag kan inte på grund av spoilerfaktorn beskriva det närmare. Pris för årets mest spektakulära nödlösning delas ändå ut.

NISSE SCHERMAN

 

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22