FADEVÅR, TACK FÖR LJUSET

Oct 4th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Fadevår, tack för ljusetAv Fredrik Ekelund
Albert Bonniers förlag 2010

För ett par år sedan skrev Ekelund M/S Tiden. I den boken samlade han sina kompisar från de år då han jobbade i hamnen. En intressant och underhållande återblick, där läsaren möter flera originella personligheter.

I den aktuella boken går han ännu längre tillbaka i tiden. Vi får först en presentation av hans familj: far och mor som båda är läkare, bror och syster. De är nyinflyttade från Uppsala. Fredriks språk, både ordval och uttal, retar kamraterna och han får lära sig att använda Malmöspråket för att slippa tråkningar.

En ljuspunkt blir fotbollen (fobollen) men hans hammarbytröja är fel. I Malmö gäller FF. Han blir accepterad när han visar sig kunna göra mål för klasslaget.

Vi får följa Fredrik och klassen genom mellan- och högstadiet. Sedan skingras de för att åter-förenas 40 år senare, genom ett initiativ från en flicka som under skoltiden hörde till de lägst stående i klassen.

Språket spelar en viktig roll. I de tidigare böckerna har skånskans och särskilt malmöitiskans ord och diftonger fått ge lokalfärg. Detta inslag finns kvar men har tonats ner;

I stället är det barnens språk och alla nya ord Fredrik upptäcker som väcker intresse. Han stavar ofta de nya orden enligt uttalet vilket kan skapa huvudbry. Ofta förklarar han de nya orden med citat ur ordbok eller etymologisk ordbok. Dessa utvikningar ligger i texten, tryckt med petit stil. Det stör inte.

Omvärlden gör sig påmind genom korta nyheter och som aktuella poplåtar . Dessa redovisas i de listor Freddan gör, inte bara över låtar utan också över fotbollsresultat.

Personskildringarna är fragmentariska.. Barn ser nog inte hela människan utan bara delar av den. Det fungerar! Jag tycker jag både ser och hör personerna.

Boken är bred och kan läsas på flera sätt, t. ex: – som en barndomsskildring; – som en språkstudie; – som ett porträtt av Malmö.

BENGT HEURLIN

Fredrik Ekelund

Fredrik Ekelund Foto: Kennet Ruona

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22