FADDE – MIN STORY

Oct 23rd, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag-till-fadde

Av Fahid Darwich och Lasse Jansson
Kalla Kulor 2008

Det här är ingen indignationsbok, men den gör mig indignerad.
Bokförlaget Kalla Kulor menar att Fadde – min story av Spy Bar-vaktchefen Fahid (ursprungligen Fahd) Darwich och hans medförfattare journalisten Lasse Jansson är ett inlägg i samhällsdebatten, och det är möjligt om man anser att det som pågår på nattklubbarna vid Stureplan i Stockholm har något med samhället i stort att göra. Jag har mina tvivel om det också.

På boken baksida står att Darwich är för evigt inskriven i svenska folkets hjärtan. Nå, det är nog en väldigt liten del av det svenska folket som hittar i kvarteren kring det nattklubbstäta området runt Svampen, ett ställe som i mina yngre dagar var en helt annorlunda träffpunkt.

Den 10 oktober 2008 dömdes tre ”ordningsvakter” av Stockholms tingsrätt för misshandel invid sin arbetsplats på Stureplan. Det är sådana människor boken beskriver, dem och de gäster som släpps in (eller inte släpps in) på ställen där de kan berusa sig på lagliga och olagliga droger.

fadde darwich

Jansson och Darwich berättar om journalister som mot mutor i form av gratis sprit, narkotika och pengar och beskriver nattklubbslivet som om det vore något större än den vanliga tillvaron, artiklar som tilltalar den lilla klick av rika slynglar (av båda könen) som frekventerar dessa ställen och gärna våldtar flickor efter att först ha supit dem fulla ur de helrör som fyller borden. Det är bara en viss sorts människor som får komma in. Ägarna till dessa krogar vill inte se folk med invandrarbakgrund eller sådana som ser ut som bönder. ”De måste vara vackra”, kräks en av ägarna till Spy Bar.

Vackra, tja, till det yttre kanske. Vår nuvarande oppositionsledare var där och lyckades berusad glömma en portfölj med regeringspapper.

Fadde tjänade mängder av pengar under sin ”storhetstid” då han var en av dessa nattens makthavare som bestämde vilka som skulle få tillträde till nattklubben. Som vaktchef kunde han utnyttja alla dessa som var villiga att göra vad som helst för att bli insläppta på Spy Bar. Han gjorde av med pengarna på sprit, god mat och resor dit han ville med limousin.

Till sist blev han åtalad för ekonomiska oegentligheter och framställer detta i sin story som att han blivit utsatt. Snarare är det väl så att rättsväsendet fungerar – ibland.

Det finns en del i Faddes berättelse som jag finner sympatisk. Han föddes i Syrien, i staden Kamishly nära den turkiska gränsen, och berättelsen om en hård barn- och ungdomstid är gripande och man får viss förståelse för den människa som småningom hamnade i Bollmora.
Man får egentligen inte veta så mycket om Fahid Darwich som människa. I boken framställer han sig som något av en skrytmåns och senare, när det inte går så bra längre, som någon det är lite synd om.

Men man får en lagom utvecklad insyn i dagens märkliga yrken. Efter att ha varit ”in- och utkastare” på Spy Bar reser han nu omkring i landet och är ett slags låtsasdörrvakt på olika krogar där hans kvinna Linda Rosing sjunger till playback.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22