EVIGHETENS RAND Århundradet. Tredje boken

Oct 22nd, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Evighetens randAv Ken Follett
Egde of Eternity, 2014
Översatt av Peter Samuelsson och Lena Karlin
Albert Bonniers Förlag, 2014
ISBN 978-91-0-014099-9, 1037 sidor

Ett århundrade har en lång historia och det har också blivit en lång historia när nu Ken Follett kommit fram till slutet på sin trilogi och fem familjers öden genom 1900-talet. Allt inleddes med Giganternas fall och Världens vinter och här har Follett kommit fram till årtiondena mellan 1960 och 1989, år som var omvälvande i många delar av världen. Det är i sanning en ambitiös uppgift Follett tagit sig an när han låter dessa decennier speglas genom ett antal väl beskrivna människor som alla påverkas av de krig och oroligheter som drabbar nationer på flera kontinenter.

Ett av de avsnitt som berörde mig mest är berättelsen om Rebecca Hoffman, den godmodiga läraren i östtyska Berlin som 1961 upptäcker att hennes hemlighetsfulle make Hans är agent för Stasi och har spionerat på henne i åratal. När hon till sist ställer honom mot väggen och kräver en förklaring hotar han att krossa hennes släkt. Hon måste fatta ett beslut som blir avgörande för henne och familjen för resten av livet.

Kanske beror mina känslor för henne att hon ligger geografiskt nära och att det är lättare att tänka sig in i henne situation än jag hade för juristen George Jakes i USA som hamnar hos Robert Kennedy på justitiedepartementet och hamnar mitt i medborgarrättskampen som tar mycket av hans tid, tid han kanske skulle ha behövs för att lösa sina privata bekymmer. Follet har starka åsikter om Kennedys egentliga engagemang i medborgerliga rättigheter, i synnerhet när engagemanget visar sig innebära politiska olägenheter.

I Sovjetunionen är Dimitri ”Dimka” Dvorkin en ung man som arbetar nära Nikita Chrustjov och dras därmed in i kalla krigets nukleära spel med USA som motpol. Den ryske ledaren i Kreml beskrivs som en briljant reformator som vill lätta upp den rigida politbyråns politiska tankesätt. Men så kommer Kubakrisen där Dimkas syster får en roll att spela.

Det är en intrikat fläta av människoöden Ken Follett vävt samman och en del av det han skriver stör mina egna minnen av det press och radio berättade om kriget i Vietnam, om vad som hände när Berlinmuren kom till och det politiska och militära spelet kring de sovjetiska missilerna på Kuba. Men minnen är något bedrägligt och jag inser att Follett har en bredare överblick och en förmåga att knyta ihop skeendena.

Det är en spännande, rörande, ibland cynisk och emellanåt smått melodramatisk sentimental berättelse som slutar i en epilog 2008, den natt Barack Obama blir Förenta Staternas president.

Ett imponerande arbete, kort sagt.

PER MAGNUSSON

Ken Follett

Ken Follett. Foto Luke Wolagiewicz

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22