EVA BRAUNS FÖRLORADE LIV

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Angela Lambert
The Lost Life of Eva Braun 2006
Översatt av Micka Andersson
Forum 2006

Angela Lambert är dotter till en tysk mamma och en engelsk pappa och bodde mellan 1947 och 1950 i Tyskland. Hon var statstjänsteman, TV-reporter och journalist innan hon blev författare till tio böcker. Hennes Septemberpassionen finns utgiven på svenska med detta är hennes första biografi. Det är en mycket grundlig genomgång av Eva Brauns liv, hennes förhållande till Adolf Hitler som var hennes älskare i mer än tio år, fast en älskare som inte visade sin kärlek eller gav henne något erkännande förrän de gifte sig – och dagen därpå begick självmord tillsammans.

Lambert beskriver Braun mycket nyanserat men det kanske allra intressantaste är hur hennes liv relateras till det dåtida Tyskland och hur tidsandan begärde ohyggliga uppoffringar av en ung katolsk flicka. Hon var inte medlem av nazistpartiet och likt många andra var hon möjligen okunnig om vad detta parti hade på agendan.

Angela Lambert har genomfört ett mastodontarbete. Hon har intervjuat efterlevande släktingar och dammsugit arkiv efter dokument och bilder, både från Berghof och andra mer privata platser. Mycket av Brauns liv är känt, ändå lyckas Lambert göra sin redogörelse både spännande och informativ.

LENNART BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22