EUROPAS VÄG – FÖRENING OCH MÅNGFALD

Jan 29th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till Europas vägAv Lars Anell
Premiss 2009

Efter alla år av förberedelser, framväxande och skiftande svårigheter har EU nu blivit en viktig verklighet, en stat över staten. Själv var jag starkt emot denna union och brukade gärna påpeka, att en sådan hemsk figur som den nazistiske norske landsförrädaren Vidkun Quisling innan han avrättades, talade för EU-tanken.

I boken Domen över Quisling av A. Hemming-Sjöberg (Natur och Kultur 1946) citeras Quislings försvarstal inför Lagmansretten. Quisling säger sig ha syftat mot “en europeisk ordning genom Europas Förenta Stater /…/ förbundna med det britsiska världsriket i en fredlig uppgörelse …”. Han menade också att detta Europas Förenta Stater skulle ha en återförsäkring med Ryssland. På så sätt “skulle den fredliga utvecklingen i Europa vara säkrad”.

Nog är det en händelse som ser ut som en tanke, att det av Tyskland ockuperade Norge inte gått med i Quislings drömda Europas Förenta Stater – förlåt! – EU, medan Sverige gjort det!

Nå, Quisling och hans ruttna anhang kan vi lämna därhän och även en EU-kritiker som jag måste erkänna, att unionen fungerar ganska bra i mycket – dock känns EU som en de rikas värn mot fattiga båtflyktingar och andra utomeuropéer.

Lars AnellFå torde vara bättre lämpade att skriva om EU än Lars Anell som bl a varit ambassadör i Geneve och åren 1991–92 ordförande i World Trade Union. Då Sverige förhandlade om medlemskap i EU, var han chef för vår delegation i Bryssel. Han har skrivit en rad böcker bl a På spaning efter tillväxtens rötter och Det andra samhället. 1994–2001 tillhörde han Volvos koncernledning.

I sin nya bok  visar Anell att han innehar en enorm sakkunskap och stor diplomatisk erfarenhet. Därtill lyckas han hålla ett personligt tonfall – det senare inte minst beundransvärt.

Självklart behövs ett standardverk om EU en bok som historiker och andra kan gå till med en känsla av att detta gäller, de här uppgifterna vågar man lita på. Jag är övertygad om att Anells verk är den perfekta boken om EU. Här får vi följa den europeiska unionens tillkomst, utveckling och nuvarande verksamhet från kalla kriget till debatten om Lissabonfördraget.

En otrolig forskarflit och ambition ligger bakom – se bara på den enorma litteratur som förtecknats. Detta är ett betydligt mera ambitiöst, grundläggande verk än de flesta doktorsavhandlingar.

Är någon värd att bli hedersdoktor är det verkligen Lars Anell!

För min del tror jag att denna välskrivna, läsvänliga, drygt 600 sidor tjocka tegelsten kommer att användas i många år framöver.

Lars Anells dotter Ingrid har tagit omslagsfoto som visar Öresundsbron – vår navelsträng till Europa – en som det verkar kylig dag med rodnande himmel och ett kalt träd. Snyggt!

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22