ETT SVENSKT GENI

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av David Lagercrantz
Pirat 2006

David Lagercrantz bok om Håkan Lans, som nu i en omskriven version är ute för tredje gången (tidigare hos Bokförlaget DN och Månpocket). Det är en thrillerliknande historia som har sin grund i att den svenske uppfinnaren och hans innovationer hotar så mäktiga intressen, inte minst i USA. Nyligen förlorade han där en rättegång om patentkränkningar där han sveks av sina advokater. Enligt EU-parlamentarikern Göran Färm tycks Amerika skydda sina militärindustriella intressen med rättsvidriga metoder.

Som ung läste jag – och många andra i min ålder med häpnad böcker om stora uppfinnare som Edison och Curie och om jag minns rätt hade de flesta i tidiga år samma drivkraft som Håkan Lans. På sätt och vis verkade (och här har jag nog fel) moralen högre på den tiden. De spioner som förr arbetade åt regeringar gör numera jobbet åt multinationella företag och eftersom Lans sysslar med satellitnavigationen har han blivit måltavla. Om hans system införs blir den amerikanska radarindustrin lidande. Undra på att den vill skjuta svensken i sank.

Ett svenskt geni är en spännande bok om patentstölder, sabotage, avlyssning och ryktesspridning.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22