ETT STULET LIV

Jul 7th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Ett stulet livAv Jaycee Dugard
A Stolen Life 2011
Översatt av Lars Ahlström
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-304060-8, 267 sid

När 29-åriga Jaycee Lee Dugard återfanns efter att ha varit kidnappad i 18 år blev massor av människor i Nordamerika chockade och förundrade. Under dessa förlorade år som fånge hos en pedofil och hans hustru (58-årige Philip Garrido och 55-åriga Nancy Garrido) födde hon två döttrar. Paret Garrido har åtalats för kidnappning och våldtäkter, inte ens för första gången i Philips fall. Han dömdes för samma brott på 1970-talet.

Den 10 juni 19991 stod den då elvaåriga Jaycee och väntade på bussen utanför hemmet i den kaliforniska staden Lake Tahoe när två personer nedövade henne med elpistol och slet in henne i en grå bil och försvann. I nästan två decennier hölls hon fången och gömd i ett skjul på en bakgård inte långt från San Francisco. Tre år senare födde hon sin första flicka, senare en till och barnen hölls också inlåsta och förvägrades både läkarvård och skolgång under sin uppväxt.

Om det här hade varit en roman hade jag haft svårt att tro på den. Tösen fick den första tiden ligga naken och försedd med handbojor under en filt i ett mörkt rum. Där fanns en hink för naturbehov och en gång om dagen fick hon mat. Där fanns ingen möjlighet att tvätta sig eller borsta tänderna. Allt hon kan göra är att gråta efter sin familj medan mannen med jämna mellanrum kommer in och våldtar henne. Ibland är han elak, ibland snäll och hon drabbas av det som blivit kallat Stockholmssyndromet som gör att hon binds till förövaren och tror på hans historier om att världen därute är ännu farligare. När hon ska föda barn sker förlossningarna i hemlighet med pedofilen och hans fru som ”barnmorskor”. Till sist får hon ett nytt namn, Alissa, och tillåts att ha sporadisk kontakt med yttervärlden, men då är hon så indoktrinerad att hon inte vågar larma myndigheterna.

Det som verkar mest obegripligt är hur pedofilens hustru kunde ställa upp på brottet – och till och med agera fångvaktare när mannen 1993 satt i fängelse.

Historien rullades upp när Garrido kom till Berkeleyuniversitetet med de båda barnen. Han ville dela ut flygblad och hålla tal, men hade svårt att förklara vad talet skulle handla om. De ansvariga tyckte att mannen var underlig och tillkallade polis som gjorde en kontroll av mannens bakgrund. Efter förhör erkänner Alissa att hon i själva verket är Jaycee Dugard.

Boken är en berättelse om en förlorad ungdom, skriven på ett lättläst, enkelt språk och hör hemma bland dessa böcker som beskriver hemska händelser som drabbar barn men ibland även vuxna. Sådana stories är svåra att ta till sig och ibland känns de tillverkade för tabloidpressen. Men det som berättas här har bevisligen hänt och utgör en skrämmande varning för vad som kan finnas därute. Åtminstone i USA, Österrike och Belgien. I Sverige?

INGER STRANDBERG

Jaycee Dugard

Jaycee Dugard på en familjebild från 1991, året då hon kidnappades.

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22