ETT STEG I RÄTT RIKTNING

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Ulf Durling
CDM-biblioteket, Per Olaisens förlag 2003

”Vad för slags tjänster… kunde hon vara prostituerad? Som inte tog ut sprängavgiften kontant utan arbetade på löpande räkning, så originellt?” Detta eleganta citat är hämtat ur novellen Røyke ut rev, som ursprungligen stod i norska Aftenpostens A-Magasin 1991, en hyvens berättelse, som utspelar sig i Finland på två olika plan och som författats av vår svenske Durling. Svälta räv, här för första gängen på svenska, har allt det där som i händerna på en energisk producent kunde transponeras till ett utsökt samnordiskt film- eller TV-projekt. Detta är Ulf Durlings andra novell samling i CDM-biblioteket och återigen besannas att tidskrifter är fyllda med pärlor, som läses och sedan går till pappersinsamlingen.

Här handlar det om sex variationsrika Durling-noveller som hämtats ur SIA-tidningen, Hemmets Veckotidning, Sundsvalls Tidning, Bärgslagsbladet och den nämnda norska tidningen. Durling är pålitligt bra och en extra finhet i kråksången är att Per Olaisen i slutet av samlingen ställt samman en lista över 68 noveller som publicerats spridda i en rad olika sammanhang. Vilket underlättar för den Durling-fan som vill leta upp andra kluriga pärlor.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22