ETT SLAGS RÄTTVISA

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av P.D. James
A Certain Justice 1997
Wahlström & Widstrand 1998

På omslaget står det att detta är en Dalgliesh-deckare, men huvudpersonen tycks ändå märkvärdigt försvunnen i historien. Det kan på sätt och vis vara en tillgång, för i de senare romanerna har den behaglige Adam Dalgliesh blivit en kall konservativ man med nästan religiösa drag i framtoning och åsikter. Men P.D. James är mästerlig när det gäller att skriva pusseldeckare i genuina Londonmiljöer. Här får gamla domstolen Old Bailey en beskrivning som gör att man nästan skulle vilja bli åtalad där. Hon målar i breda drag som ger helheten och sedan sticker hon till läsaren detaljer som ger den där extra pregnansen. Här finns ett persongalleri av det slag man också skämts bort med av baronessan: domare i välskötta peruker, slagfärdiga jurister.

Sedan finns förstås moralen där. Alla människor väljer sin bana. Ingen behöver bli brottsling som inte vill. Uppväxten spelar mindre roll. Det går att säga i Storbritannien. I Sverige får vi svälja andra ”axiom”.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22