ETT PERFEKT OFFER

Jul 1st, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Ett perfekt offerAv Sophie Hannah
Hurting Distance 2007
Översatt av Lisbeth Holst
Bra Böcker 2010

Unga Sophie Hannah skriver alldeles utmärkta bladvändare, alltså spännande romaner (hittills två) som man inte gärna lägger ifrån sig när man börjat läsa. Lilla hjärtat, som kom ifjol, var en sådan och hmhm vet om inte årets till och med är ett strå vassare. Jag säger så fast huvudpersonen Naomi inte är den mest älskvärda här i världen. Hon är flummig och gnällig, ja, faktiskt ganska konstig. Vilket man kanske kan bli på den engelska landsbygden, ett ställe som är nästan lika blodigt som Ystad.

Naomi har en hemlighet – en gift älskare som försvinner. Naomi är övertygad om att något farligt är på väg att hända, om det inte redan gjort det. Polisen bryr sig inte om henne och älskarens hustru påstår att han inte alls försvunnit.

Sophie HannahMan kan av miljö- och människobeskrivningarna sluta sig till att Hannah studerad Agatha Christie, kanske också Dorothy Sayers. Den lantliga, stillsamma miljön som är så seren att där måste finnas något mycket ont därunder. Naomi blir på något sätt en modern (mycket modern) miss Marple, fast med ett helt annat slags bakgrund.

Allt känns inte trovärdigt i den här romanen, men dessa stycken är förhållandevis få. Men beskrivningen av vanliga engelska kvinnor som råkar ut för sådant som vänder deras liv upp och ner är väl beskrivet med sinister botten.

Författaren är född 1971 i Manchester där hon studerade litteratur och spanska. Hon debuterade som poet och har fått ut flera novellsamlingar och barnböcker. Numera bor hon i Yorkshire med man och två barn.

JOSEFIN CARLSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22