ETT OEMOTSTÅNDLIGT LIV

Jul 25th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till Ett oemotståndligt livAv Birgitta Bergin
Bokfabriken, 2021
ISBN 978-91-7835-418-4, inbunden, 320 sidor

”Underhållande som en påse smågodis” tycker Hemmets Veckotidning i ett citat på bokens baksida om en tidigare bok. Jo, Birgitta Bergin kan skriva, kan berätta. Men om detta är smågodis så är det många surisar med i påsen. För som ofta i feelgood-berättelser finns det mycket svärta, många trasiga människor. Och om det inte hade smågodisinslaget i berättelsen så hade det kunnat bli en riktigt tung skildring.

För berättelsen, och författaren kan verkligen berätta om vad som händer, vad personerna tänker och känner, flyter lite på ytan. Jag har svårt att riktigt engagera mig, men kanske beror det på att allt händer i miljöer med väldigt mycket pengar. Det är ju lättare att revoltera mot föräldrar och livet om man har i princip obegränsat med stålar.

Dessutom så vet jag ju att genren kräver att allt ska sluta lyckligt.

Detta är författarens tolfte bok, jag har läst någon tidigare och gillade den. Och det är den fjärde med samma huvudperson, Anna. Uppenbarligen har sett gått en tid sedan läsarna träffade henne senast. Hon är lyckligt gift och med barn, men kan inte riktigt släppa tanken på den stora kärleken som dog i en olycka, men vars son hon var gravid med. Nu ser hon på stan plötsligt en ung man som liknar hennes fästman. Kan han ha fått en son?

Den hon ser heter Alex och är på villovägar med mycket knark (och mycket pengar alltså, ett Östermalmsliv). Han har aldrig fått veta vem som är hans pappa, hans mamma har dött och han hatade sina morföräldrar som inte ville veta av honom.

Hade författaren valt en mindre feelgood-inställning hade det kunnat bli en riktigt allvarlig berättelse om hemligheter och förluster och vår ovilja att glömma och gå vidare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Birgitta Bergin

Birgitta Bergin. Foto Bengt Alm

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22