ETT LÅNGT SPÅR AV BLOD

Apr 29th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Ett långt spår av blodAv Mason Cross
The killing season, 2014
Översatt av Gabriel Setterborg
Modernista, 2017
ISBN 978-91-7701-575-8, 384 sidor

Mason Cross är skotte från Glasgow och har med Ett långt spår av blod – en mycket passande titel – skrivit en sällsport hårdkokt amerikansk roman om en förrymd massmördare, FBI-agenter och den mystiske Carter Blake – han heter nog inte ens så – som kan hitta människor som inte vill bli funna.

Massmördaren och den i marinen utbildade prickskytten Caleb Wardell som mördat mer än ett tjog människor lyckas fly vid transporten från dödscellen två veckor före sin avrättning på grund av att rysk maffia slår till för att tysta en tjallare. Följden blir en människojakt utan like där FBI inser att de inte klarar av saken utan hjälp och därför anlitar Blake. Uppspårandet blir något av en roadmovie där läsaren tillsammans med huvudpersonen förflyttas över stora delar av USA allt medan mördaren återupptar den makabra verksamhet han tvingades avstå ifrån fem år tidigare.

I denna debutroman av Mason Cross är tempot högt, den hårdkokta stilen väl anammad av författaren som med ett kräset språkval tvingar läsaren att vända blad och ständigt ställa sig frågan ”hur ska det gå, hur ska det gå?” Wardell är en skrämmande gestalt men lite av detta märks också hos agenten Walter Donaldson som absolut inte vill att nyheten om flykten ska nå media. Naturligtvis finns ytterligare den kvinnliga FBI-agenten Elaine Banner som motvikt. Cross byter växelvis berättare, även om Blake drar det tyngsta lasset, och får därmed ytterligare driv i historien.

Och historien är filmiskt berättad blodig action med ett otal spännande sekvenser ända fram till det oväntade och lätt överraskande slutet.

Det engelska originalet kom 2014 och sedan dess har inte författare Cross vilat på lagrarna. Året efter publicerades andra boken om ensamvargen Carter Blake med titeln kom The Samaritan, i fjol kom The time to kill och i år Don’t look for me. Om Ett långt spår av blod blir en framgång i Sverige (vilket jag tror denne efterföljare till Mickey Spillane kan bli) lär dessa böcker också ligga på svenska bokhandelsdiskar inom kort.

LEIF PETER JONSSON

Mason Cross

Mason Cross. Foto Paul Stuart

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22