ETT KALLT FALL

Feb 29th, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Recension

Omslag till Ett kallt fallAv Peter May
Extraordinary people, 2006
Översättning Leif Jacobsen
Modernista, 201
ISBN 978-91-7893-156-9,  inbunden, 363 sidor

Enzo Macleod, biolog och kriminaltekniker, utmanas i ett vad. En fransk professor, Jacques Guillard, är spårlöst försvunnen och förmodad död sedan 10 år. Enzo ska lösa mysteriet med den geniförklarade mannens död och hitta hans mördare. Enzo antar vadet och därmed startar en jakt, som huvudsakligen utspelas i Paris. En sorts kurragömmalek sätts igång med lådor nergrävda i parker och kyrkogårdar, kloaker och under dem de urgamla katakomberna. Svårtolkade och makabra ledtrådar från lådorna har alla med den döde professorn att göra.

Paris är ständigt närvarande med alla sina gator, trädgårdar, restauranger, mat och dryck och en och annan oöversatt glosa. Enzo får uppleva isande skräck, stor kärlek och sina unga döttrars olika problem och allt på en vecka ungefär. Han är förvisso en superhjälte, men jag kan överse med det för alla fyndiga om än kusliga lösningar, som bidrar till pusslet och faktiskt också lite till fransk historia och kultur.

Peter May, född 1951, har skrivit ett 20-tal kriminalromaner. Lewis-trilogin, Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna, som utspelas i Hebriderna, är de mest kända och prisbelönade.

Ett kallt fall är den första boken i serien om kriminaltekniker Enzo Macleod, skotte, men bosatt i Frankrike liksom författaren själv. Det finns ytterligare fem historier med Enzo som hjälte, varav nummer 2, Döden i Guillac, kommer i svensk översättning under 2020.

BERIT ENGDAHL

Peter May

Peter May. Foto Geraint Lewis

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22