ETT HOPP FÖR LIVET

Jan 26th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Ett hopp för livet

Av Wilhelm Agrell
Damm förlag 2008

Boken är en politisk thriller om det svenska flygplan som sköts ner över Östersjön 1952 och då blev en mycket omskriven händelse. Varken planet eller dess besättning påträffades då och många frågor förblev obesvarade. På ett lågmält sätt driver författaren upp spänningen och ger sin teori om vad som hände. Smart låter han en dotter till en av de nerskjutna bli huvudperson i efterforskandet av sanningen. Hon är en medelålders alldeles vanlig kvinna, vilket känns uppfriskande bland alla mer eller mindre konstruerade romanhjältar.

Den framställda hypotesen är att någon eller några har överlevt nedskjutningen. Långsamt rullas en fantastisk historia upp. Utan reella spänningssekvenser blir boken ändå fascinerande och svår att lägga ifrån sig, även om man aldrig får den definitiva lösningen. Men det är alltid intressant att läsa om faktiska historiska händelser i dramatiserad form.

Wilhelm Agrell

Agrell är till professionen bla fredsforskare och har skrivit flera initierade böcker med historiska och politiska motiv, t ex Krivak 500 och Helsingforsstationen. Han skriver lätt och fängslande och känns lite underskattad.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22